zondag 27 januari 2013

Opleidingen en werk


Op de basisschool was ik één van de besten van de klas. Ik kon goed leren.  Alleen mijn rekencapaciteiten lieten wel eens te wensen over. Nee, een rekenwonder was ik niet. Nog steeds niet trouwens. Ik kan de uitvinder van de rekenmachine wel zoenen! Alles reken ik daar mee uit en vind het ook super handig dat die dingen tegenwoordig standaard in een mobiele telefoon zitten. Zo heb ik altijd een rekenmachine bij de hand. Voor potjes yahtzee bijvoorbeeld. Dat dobbelspel konden mijn medecliënten en ik urenlang spelen op de afdeling toen ik was opgenomen.

Maar goed, school… Ook de middelbare school ging goed. Ik heb wiskunde en alle andere exacte vakken zo snel mogelijk laten vallen, zodra dat kon. Ik heb nooit echt veel hoeven doen om mijn Havodiploma te kunnen halen.

Ik ging een HBO opleiding doen en koos eerst voor maatschappelijk werk en dienstverlening. Ik kwam er al heel snel achter dat dit niets voor mij was met alle rollenspellen die daar bij hoorden. Verschrikkelijk vond ik dat en was dan ook vaker niet dan wel op school te vinden. Na een jaar heb ik dan ook besloten om met deze opleiding te stoppen.

Ik koos toen voor HBO Verpleegkunde. Ik had al wat ervaring in de zorg met mijn bijbaantje in een verpleeghuis en ik dacht dat dit wel een opleiding zou zijn die aan kon sluiten bij wat ik nu echt wilde. Het eerste jaar ging goed. Ik haalde weliswaar niet in één keer mijn propedeuse door een rekentoets waarbij je geen fouten bij mocht hebben, maar die heb ik in het tweede jaar alsnog gehaald. De studiepunten stroomden binnen. Bij de voortgangstoetsen die een aantal keer per jaar werden afgenomen, bleek dat ik  hetzelfde niveau had als iemand die in het vierde jaar van de opleiding zat.  In die tijd leerde we ook wat het syndroom van Asperger inhield. Omdat ik daar zoveel van mezelf in herkende, ben ik daarmee naar de schoolpsycholoog gegaan. Die vertelde me dat ik absoluut geen Asperger kon hebben omdat ik een vriend had en een sociale opleiding deed. Daar heb ik het dan ook maar bij gelaten.

In de tweede helft van het tweede jaar van de opleiding moesten we stage gaan lopen. En toen begon de ellende. Mijn droom was altijd om als verpleegkundige in de psychiatrie te gaan werken. Ik vroeg dan ook een stageplaats in de psychiatrie aan, maar die heb ik niet gekregen. Als je in die tijd tegen mij gezegd zou hebben dat ik een aantal jaren later wel degelijk in de psychiatrie zou zitten, maar dan als cliënt, dan had ik je recht in je gezicht uitgelachen…  Mijn stage was in een verpleeghuis op een psychogeriatrische afdeling, oftewel een afdeling met dementerende ouderen. Het werk op zich ging goed. De basiszorg had ik zo onder de knie. Het waren de overstijgende vakken waar het op mis liep. Er wordt van je verwacht dat je leiding kunt geven, je bezig houdt met beleid en dat soort zaken.  En dat lukte mij niet. Ik zakte daarom ook als een baksteen voor mijn stage en besloot daarom te stoppen met deze opleiding.

Ik besloot om twee niveaus omlaag te gaan en de opleiding tot verzorgende IG te gaan doen. Vanwege mijn twee jaar op de HBO V, kreeg ik zoveel vrijstellingen dat ik de theorie van deze opleiding al helemaal had afgerond. Toch liep het mis. Op de afdelingen die ik werkte, kon ik geen overzicht houden. Door de druk in de zorg, moest er snel gewerkt worden en ik kon niet snel werken. Als ik snel werkte, maakte ik fouten. Ik kon geen prioriteiten stellen, en plannen was al helemaal een ramp. Zo kwam ik al snel in de knoei met de praktijkopdrachten die ik voor school moest doen. Tot drie keer toe heb ik deze opleiding geprobeerd. De laatste keer met daarnaast de zorg van mijn zoon die nog geen jaar oud was. Toen het de laatste keer ook niet lukte, ben ik met een burn-out in de ziektewet terecht gekomen.

Toen ben ik naar de huisarts gestapt met de gedachte die al die jaren in mijn hoofd was blijven hangen, de gedachte dat ik misschien toch wel Asperger had. De huisarts stuurde me door naar de GGZ en na maandenlang vooral wachten op onderzoeken en daarna nog eens wachten op de uitslag, werd ik toch gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Eindelijk duidelijkheid. Er vielen zoveel puzzelstukjes op hun plek. Ik was niet lui, het lag niet aan gebrek aan initiatief, het kwam door de Asperger dat ik al die tijd stuk liep op al mijn opleidingen.

Van het UWV moest ik wel gaan re-integreren. Via hen kwam ik bij een re-integratiebureau terecht wat was gespecialiseerd in mensen met autisme. Het re-integratiebureau en MEE hebben ervoor gezorgd dat ik een wajong-uitkering kreeg. Bij dat re-integratiebureau heb ik zelfs nog een tijdje gewerkt op kantoor. Ik hield me daar bezig met de sociale media. Uiteindelijk moest ik hier ook mee stoppen vanwege de frequente opnames die ik heb gehad.

En toen… Een hele tijd niets. Totdat ik deze week twee vrijwilligersovereenkomsten heb mogen ondertekenen. Ik ben er blij mee! Eindelijk kan ik mezelf weer eens nuttig maken. En nu is iedereen op de hoogte van de beperkingen die ik heb en wordt daar rekening mee gehouden. Ik heb er vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen.

8 opmerkingen:

  1. Met veel ups, maar vooral downs kun je nu weer lekker aan de gang. Ik wens je veel plezier met het werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi Blog Eliane, en het is je zo vreselijk gegund dat je nu eindelijk een plekje mag vinden waar je èn jezelf mag zijn, èn werk mag doen wat je past.
    Vandaag was je eerste dag daar, ik hoop dat het je gebracht heeft wat je ervan gehoopt hebt.
    Heel veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eliane,

    Ik ken je niet alleen via Social Media. Volg je pas sinds kort. Heb inmiddels geleerd dat ogenschijnlijk oppervlakkige contacten heel waardevol kunnen zijn. Bedankt dat je jouw woorden deelt met ons. Heel veel suk6.

    Als je dicht bij jezelf blijft, dan vind je altijd wel iets wat bij JOU past.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi verhaal. In grote trekken zou het mijn verhaal kunnen zijn. Alleen ontdekte ik pas dat ik weleens Asperger zou kunnen hebben toen ik al tegen de 60 liep.
    Het is niet prettig dat je de diagnose krijgt, liever wil je 'gewoon' zijn, maar als het dan toch moet is het wel prettig dat je weet wat er aan de hand is, en de omgeving ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eliane, ik ken jou ( misschien ) niet en jij kent mij ( vast en zeker) niet . Bij toeval kom ik op je blog terecht. Dit stukje gaat over opleiding en werk , een ander even mooi stukje gaat over het verbale IQ en performale IQ . Wat mij daarin vooral in opviel , dat jij schrijft over de enorme kloof die jij hebt . Dat schijnt heel bijzonder te zijn en weinig voor te komen , volgens de psychiater waar ik eens kwam. En ja, ik heb ook een enorme kloof tussen het performale en verbale IQ . Daar kwamen ook mijn problemen uit voort , zei ze me. " psychisch gezien zit u tamelijk goed in elkaar. :) "
    Na 4 gesprekken kreeg ik een mooi verslag , maar geen diagnose. Zonder diagnose geen wajong , maar ook geen werk. Wèl een opleiding spw ( zo heet dat tegenwoordig ) voor 90 procent voltooid èn jawel.....wel werk gehad. Aha....dan moet deze meneer weer ergens kunnen werken, hoor ik de " deskundige " van het UWV denken. Deskundige tussen haakjes omdat daar nauwelijks deskundigen werken. Maar goed, neem het hen eens kwalijk ! Of jij asperger hebt, valt te bezien . De diagnose , het etiket heeft je in elk geval geholpen in de wajong te komen. Dat is mij niet gelukt . Maar ook geen werk, niet betaald althans.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frank, jij kent mij zeker niet en jij bent geen psychiater. Jij kunt dus niet zeggen of ik al dan wel of niet Asperger heb. Dat ik het heb is door verschillende psychiaters bevestigd. Verschil tussen verbaal en performaal IQ komt vaker voor dan je denkt en komt zeker bij autisme vaak voor. Hoeft niet, want mijn zoon heeft dat verschil ook, maar geen autisme. Ook dit is door een psychiater onderzocht.

      Ik heb mij niet laten testen om in de Wajong te komen. En daarbij ken ik ook genoeg mensen met Asperger die niet eens Wajong hebben ook al hebben ze het aangevraagd. Als ik een andere verzekeringsarts had gehad dan was ik waarschijnlijk niet eens afgekeurd. Maar ook al ben ik afgekeurd, ik werkte wel (je mag met Wajong een percentage bijverdienen) en als ik geen psychotische stoornis had gekregen dan was ik nu waarschijnlijk (parttime) aan het werk geweest en had ik nu niet eens meer Wajong gehad. Door mijn psychose en vele opnames ben ik helaas die baan kwijtgeraakt.

      Nu ik vrijwilligerswerk doe, hoop ik ook dat ik daar uiteindelijk een betaalde baan aan overhoud. Ze willen namelijk de hele Wajong op de schop gaan gooien dus het is afwachten of ik überhaupt Wajong behoud.

      Het is vervelend dat jij geen werk hebt. Maar jij kent mijn situatie (behalve dan wat ik mijn blog vertel) niet en daar kun jij dus niet over oordelen.

      Verwijderen
  6. Eliane, ik oordeel niet, ik beoordeel niemand, dat is niet aan mij. Ik zeg ook niet dat jij een diagnose hebt laten stellen om in de Wajong te komen. Dat was mijn doel ook niet. Volgens mij hadden we dezelfde vraagstelling: Wat is er met mij aan de hand?! Dat vroeg ik me af in elk geval / was mijn doel.
    Dat de kloof tussen performaal en verbaal vaak / vaker voorkomt dat geloof ik best. Ik zeg enkel: mijn psychiater zei destijds: " Bij jou is dat verschil / die kloof zo groot.....dat komt maar heel weinig voor. " Haar woorden waren het.
    Als jij het gevoel hebt dat ik je aangevallen heb en / of beoordeeld heb, spijt dat me oprecht.

    Ik heb geen betaald werk, wél werk.

    Gegroet!
    Het ga je goed!
    Mooi blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan heb ik je blijkbaar verkeerd begrepen. Bedankt voor je compliment over mijn blog!

      Verwijderen